onsdag den 24. august 2011

The Turk

The Turk er et begreb der er opkaldt efter en fake skakspillemaskine fra 1770, som skulle forestille at være en maskine der kunne spille skak bedre end de fleste mennesker. I virkeligheden var skakspillet 100% styret af en dygtig (menneskelig) skakspiller og maskinen kunne intet.*


Milde himmel, tænker du nok, hvordan kan sådan en gammel sag nogen sinde få nogensomhelst relation til nørderi i det 21'ende århundrede? Men det kan det altså, fordi folk jo altså er initiativrige og derfor hele tiden finder på nye måder at gøre ting på.

Men sagen er, at denne hersens skakmaskine har lagt navn til Amazons Mechanical Turk som er en crowdsourcing internet marketplace. Det betyder, at Amazon (an in den der internetboghandel) har en opgavemarkedsplads, hvor feks virksomheder kan lægge deres opgaver ud i et forum og så vil de blive løst af en af de medarbejdere/freelancere/vikarer der er tilknyttet. Det er ret smart synes jeg men også ret mærkeligt af 2 årsager:

1. Jeg synes umiddelbart det ligger meget langt fra Amazons kernekompetence (som jeg troede var bogsalg)
2. Det er altså underligt når man faker at lave noget automatisk og elektronisk når det er lavet helt manuelt og menneskeligt.*Det er lige som en Steen og Stoffer tegneserie jeg så engang, hvor Steen spørger sin far, hvordan en pengeautomat virker. Far forklarer, at der sidder en mand inde bag skærmen og stikker pengesedlerne ud til folk. Nåeh, siger Steen, ligesom ham der sidder og slukker lyset inde i køleskabet? Netop! Svarer far.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar