lørdag den 23. juni 2012

Tager du Dankort?


Der er efterhånden ikke mange derude der har ret mange rede penge på sig i hverdagen. Og det kan jo være lidt bøvlet, hvis du lige skal betale din veninde for den fødselsdagsgave I har købt sammen eller hvis du selv står og mangler byttepenge til et loppemarked.
Ingen af jer tager nok Dankort lige nu, men det kan sagtens ændre sig. Der er nemlig a new kid on the betalingsblock: det svenske firma iZettle som – via en app – gør dig i stand til at overføre penge fra et credit- eller debitkort til din konto.
iZettle består af en app og et stykke hardware. Hardwaren er en chipkortlæser, som du sætter i din iPhone eller iPad. Appen gør hardwaren til en slags mobil kreditkortterminal, som du kender det andre steder fra. De eneste forskelle er i virkeligheden, at du ikke behøver en aftale med Nets (tidligere PBS) samt at du ikke behøver en dedikeret terminal.
I virkeligheden behøver du ikke engang chiplæseren. Du kan faktisk nøjes med at indtaste kortinformationerne i app’en. Derefter indtaster du det beløb der skal overføres, og ejeren af kortet accepter beløbet ved at underskrive på din touchskærm. Dermed overføres det aftalte beløb fra den enes konto til den andens.
I modsætning til Mobilpenge, hvor du på sin vis bruger din telefon som betalingskort er iZettle mere din egen kortterminal der gør andre i stand til at overføre penge til dig. Og forestil dig lige, hvordan det vil være, hvis du er den eneste der til lommemarked/brugskunstmarked tager Visa/Dankort!
Det med Visa er vigtigt. Indtil videre virker iZettle kun på MasterCard, Visa and Diners Club debit og credit cards men de arbejder på at åbne for flere kort. Heldigvis er de fleste danskere med et Dankort også i besiddelse af et Visa og det kan altså bruges på iZettle.
Hvad koster det så? tænker du. Det koster 2,75% per transaktion. Er det dyrt? Det er selvfølgelig dyrere end rede penge men i forhold til, hvad der ellers bliver taget af gebyrer virker det ikke urimeligt. I sammenligning tager Nets 7% af det overførte beløb på Mobilpenge i gebyr (det pålægges den butik der tilbyder betaling med Mobilpenge men i sidste ende er det nok dig der kommer til at betale det)
Hvad så med sikkerheden? iZettle er reguleret af det svenske (må man antage) finanstilsyn og de anvender den globalt anerkendte datasikkerhedsstandard PCI DSS 
(www.pcisecuritystandards.org) Men det er op til dig som bruger af iZettle at sørge for at tjekke, at det kort der bruges til at overføre penge ser rigtigt ud og at underskriften på kortet er identisk med den på skærmen. Når pengene er overført kan du få en kvittering pr. mail.
Der er nogle begrænsninger på, hvordan du må bruge iZettle. Der er en hel række ydelser og varer som ikke må sælges gennem iZettle og du må maksimalt omsætte for en værdi på USD 100.000 (eller tilsvarende beløb i DKK) på din konto om året. Desuden findes iZettle kun til iPhone og iPad. Så hvis du har Android må du vente til nogle Androidundviklere kopierer denne løsning.
Du kan læse mere om iZettle og downloade app’en her. App’en er gratis.
Også udgivet på Elektronista.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar