fredag den 12. oktober 2012

Brystkræftscreenings-BH

Lige nu opdager kvinder brystkræft fordi de mærker en knude i brystet eller det bliver opdaget under en mammografi. Men er det nu alle der lige får undersøgt sig selv grundigt nok og ofte nok? Og bor man lige tilfældigvis i en kommune, hvor man indkaldes til mammografi? (En af mine forældres venner flyttede fra en forstadskommune til Københavns kommune, og her blev hun rutinemæssigt indkaldt til en brystkræftsmammografi. Og hun havde faktisk brystkræft som så kunne behandles.)

Jeg har aldrig tænkt over, hvor længe det egentlig tager for en kræftknude at vokse sig stor, men en knude der er 4 cm i diameter (den størrelse en knude i gennemsnit har når den fjernes) er 12 år gammel. TOLV ÅR!!! De fleste knuder der bliver opdaget ved, at man kan mærke dem i brystet bliver opdaget når de er 11 år gamle. På det tidspunkt er de på størrelse med en ært. En mammografi kan opspore en kræftknude når de er 0,2 cm i diameter (og 10 år gamle). I 78% af tilfældene er et mammografiresultat korrekt, men den andel falder jo yngre kvinder er.

3 år efter den første cancercelle muterer har man mere end 10 millioner cancerceller i kroppen.
Nu lader det til, at der i 2013 bliver lanceret en bh der kan måle tegn på brystkræft mere præcis og langt tidligere end man selv kan og end en mammografi kan. Hvor smart er det lige??!! (hvis det virker) Dér kan man da virkelig tale om intelligent tøj!
Du kan læse mere om brystkræftscreeningen her

3 kommentarer:

  1. WHoa, jeg vidste slet ikke, at der var kommuner, hvor man IKKE blev indkaldt til undersøgelse :/

    SvarSlet
  2. Øhm, det er muligt hun også ville være blevet indkald til screening i sin gamle kommune, men at det så først var nogle år senere. Husker ikke alle detaljer, men pointen er, at hvis hun ikke var flyttet, så var det ikke blevet opdaget før meget senere

    SvarSlet
  3. En anden ting som jeg hørte i går er, at åbenbart bør alle kvinder under 40 få en HPV vaccine - også selvom man er for gammel til at få det offentlige til at betale, så bør man selv gøre det.

    SvarSlet